Suriyeli Mültecilerin Malatya İlindeki Coğrafi Dağılışı ile Sosyo-Ekonomik, Mekânsal ve Kültürel Etkileri

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.33182/gd.v9i1.771

Anahtar Kelimeler:

Malatya- Suriyeli mülteciler - coğrafi dağılış- sosyo-ekonomik etkiler- bakış açıları

Özet

2010 yılında Kuzey Afrika’da başlayıp daha sonra ise Orta Doğu’ya yayılan ve 2011 yılı Mart ayında da Suriye’de şiddetli bir iç savaşa dönüşen ve Arap Baharı olarak bilinen halk ayaklanmaları ve protestolar sonucunda özellikle Suriye’de milyonlarca insan ölmüş ve milyonlarcası da başka ülkelere göç etmiştir. Suriyeli mültecilerin göç ettiği komşu ülkelerden bir tanesi de Türkiye’dir. Türkiye’nin hemen her bölgesinde yaşamlarını sürdüren Suriyeli mültecilerin yerleştirildiği illerden biri de Malatya’dır.

Bu çalışmada Suriyeli mültecilerin Malatya ilindeki coğrafi dağılışları ile sosyo-ekonomik, kültürel ve mekânsal etkileri araştırılmıştır. Yapılan bu araştırmada Malatyalı yerel halk ile Suriyeli mültecilerin birbirlerine karşı bakış açısı araştırılmış ve araştırma da bu konu üzerine yoğunlaştırılmıştır. Yapılan çalışmanın kapsama alanı Malatya ilinin Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerinde mültecilerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerdir. Bu araştırmanın sonucunda Suriyeli mültecilerin Malatya ilinde istihdamın azalmasına, ev kiralarının artmasına, işçi ücretlerinin düşmesine neden oldukları ve ayrıca şehrin sosyo-ekonomik, kültürel ve mekânsal özelliklerinde bazı değişimlerin yaşanmasına sebep oldukları saptanmıştır.

İndir

Yayınlanmış

2022-02-28

Nasıl Atıf Yapılır

Tapan, İrfan. (2022). Suriyeli Mültecilerin Malatya İlindeki Coğrafi Dağılışı ile Sosyo-Ekonomik, Mekânsal ve Kültürel Etkileri. Göç Dergisi, 9(1), 137–170. https://doi.org/10.33182/gd.v9i1.771