Hadi Çav! Türkiye’den İtalya’ya Göç ve Göçmenlerin Aile İlişkileri

Yazarlar

  • Gul Ince Beqo Milan Katolik Üniversitesi

DOI:

https://doi.org/10.33182/gd.v6i1.625

Özet

Bu makale, Kuzey İtalya kentlerinde (Novara, Milano, Como ve Lecco) yaşayan 38 Türk ve Kürt göçmenle 2015-2017 yılları arasında gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla elde edilmiş verilere dayanan nitel bir araştırmanın sonuçlarını sunmaktadır. Araştırmanın asıl amacı göçün aile yaşantısı üzerindeki etkilerini anlamak olup göçmenlerin yeni hayatlarında hem ebeveyn hem de eş olarak dahası bu rollerin hepsine bir de göçmenlik sıfatını ekleyerek yaşantılarını nasıl düzenlediklerini irdelemektir. Özelliklere kadınlara kendilerini daha rahat ifade etme imkanı sağlayabilmek adına aile fertleri ile mümkün olduğu müddetçe ayrı ayrı görüşülmüştür. Araştırma sonuçları, Türkiye’den İtalya’ya göçün, ikili anlaşmalar bağlamında gerçekleşen diğer göç dalgalarına nazaran daha geç ortaya çıktığını, göçmenlerin İtalya’ nın belli başlı bazı bölgelerine yerleştiklerini ve buna bağlı olarak bu göç dalgasının kendine has özelliklere sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca, elde edilen sonuçlar kadın ve erkek göçmenlerin göç etmeye nasıl karar verdikleri, yol hikâyeleri, onlar için ailenin ne olduğu ve ne olması gerektiği, bu gerekliliklerin göç ortamında nasıl değiştiğine -değişmemesi gerektiğine- dair konularda toplumsal cinsiyet rollerinin ne kadar belirleyici olduğunu gösteriyor.

ABSTRACT IN ENGLISH

Migration from Turkey to Italy and Family Relationships among Migrants

This article presents the results of a qualitative study based on the data obtained from semi-structured interviews with 38 Turkish and Kurdish immigrants living in Northern Italy. The main aim of the study is to understand the effects of migration on marital relationships and to examine how migrants have arranged their family lives through their migration experience. The family members were interviewed separately as long as possible to enable women to express themselves more easily. The results indicate that while in other European countries –where the recruitment of Turkish workers was arranged through bilateral intergovernmental agreements– the Turkish migration is a solid phenomenon, Italy has experienced large–scale Turkish migration in the relatively recent past. Furthermore, the research results indicate that the migration decision is quite rarely a family decision, whereas the traditional family gender relationships shape all migration phases: i.e. decision for when to move; who to move; and how long to stay abroad are often determined by men. However, the migration experience shapes significantly the family experiences of both men and women migrants.

İndir

Yayınlanmış

2019-05-29

Nasıl Atıf Yapılır

Ince Beqo, G. (2019). Hadi Çav! Türkiye’den İtalya’ya Göç ve Göçmenlerin Aile İlişkileri. Göç Dergisi, 6(1), 73–96. https://doi.org/10.33182/gd.v6i1.625

Sayı

Bölüm

Makaleler